tiistai 1. syyskuuta 2015

Arki Fuengirolassa

Lämpö, hiekkarannat, kulttuuri, ostos- ja harrastusmahdollisuudet sekä loistava sijainti. Muun muassa tätä kaikkea on Fuengirola.


Fuengirolaan on helppo tulla suomalaisena. Täällä saa halutessaan melkeinpä kaikki päivittäiset palvelut suomen kielellä. Täällä on jopa suomalainen ostoskeskus, Centro Finlandia. Muutama lehtikin ilmestyy suomeksi. Suomalaisyhteisö täällä on suuri ja tiivis. Edellä mainitut madaltavat kynnystä lähteä töihin tai vaikkapa harjoitteluun tänne Espanjan auringon alle. Jos et ole aikaisemmin käynyt ulkomailla, Fuengirolasta on helppo aloittaa! 
Toisaalta jos suomalaisiin törmääminen ei ole sinun juttusi, löytyy täältä tottakai Suomi -vapaitakin alueita! 

Fuengirolassa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa. Vuoden kylmimmän kuukauden, tammikuun, keskilämpötila on noin +17 astetta. Kesäisin päivälämpötilat liikkuvat +30 asteen tuntumassa. Elokuu on kuumin kuukausi, jolloin lämpötila kohoaa päivisin yli 40 asteeseen. Lämmitellä saa siis ympäri vuoden!



Maisemat ovat sielun ruokaa. Hiekkarannat, meri, vuoret ja palmut. Mihin tahansa katsot, silmä lepää.

Espanjalaiset viettävät siestaa joka päivä 14-17.00. Siestan ajan suurin osa kaupoista on suljettu, ihmiset nukkuvat tai lounastavat kotona perheidensä kanssa.

Päivällinen syödään kun aurinko laskee. Eli myöhään, 22 aikaan illalla kun kuumuus helpottaa. Myös perheen pienimmät otetaan mukaan. Meno ja hälinä kaupungilla arkisinkin rauhoittuu vasta 1-2 aikoihin yöllä.




Tapahtumarikas kaupunki. Fuengirolassa järjestetään paljon perinteisiä espanjalaisia tapahtumia, tilaisuuksia, festareita ja toreja. Tiistai on markkinapäivä ja aina lauantaisin voit kierrellä ulkoilmakirpputorilla. Flamenco –esityksiä ja Ferioita on säännöllisin väliajoin. Espanjalaiset myös oikeasti osallistuvat näihin tapahtumiin, joten tapahtumapäivinä kaupunki on ruuhkautunut ja vilisee ihmisiä.

Hintataso on alhainen Suomeen verrattuna. Toki omat valinnat vaikuttavat, mutta voisi sanoa, että hinnat ovat melkeinpä 1/3 osa Suomen hinnoista. Esimerkiksi 2 litran limsapullon saat 50 sentillä, viinipullon eurolla, ulkona syöt itsesi täyteen kolmella eurolla ja asut vuokralla 300 eurolla.



Runsaat vapaa-ajan mahdollisuudet. Fuengirola on täynnä harrastusmahdollisuuksia. Täällä voit helposti vaeltaa, golffata, pyöräillä, ratsastaa, uida, pelata jalkapalloa, opetella espanjaa ja paljon muuta. Kuntosaleja löytyy joka kulmalta ja hyvät lenkkeilymaastot ovat aina nurkan takana.
Kaupungista löytyy myös vesipuisto, ostoskeskuksia ja eläintarha. Myös vanhalla linnalla, ravintolakadulla, rantaboulevardilla tai baarikadullakin aika kuluu mukavasti. Jos aika Fuengirolassa käy tylsäksi, junalla pääsee helposti lähikaupunkeihin kiertelemään. Lähimpinä ovat esimerkiksi Mijas, Marbella ja Malaga.


Fuengirola harkkarin silmin

Olen ollut Fuengirolassa nyt kaksi kuukautta. Kynnys lähteä oli matala, muun muassa hyvien kulkuyhteyksien, sekä suomalaisuuden takia. Arki täällä on rentoa, ihmiset mukavia, sää täydellinen ja maisemat vailla vertaa.

Seuraaviin asioihin olen itse, henkilökohtaisesti kiinnittänyt huomiota ja mielipiteeni voivat erota muiden mielipiteistä. Nämä asiat Fuengirolassa ovat yllättäneet:

Siisteys. Kaupunki pidetään hyvin siistinä. Roskat kerätään sekä kaikki kadut pestään joka yö. Puistoista, piha-alueista ja istutuksista pidetään huolta.



Espanjalaisten rento asenne. Ehkä välillä vähän liiankin rento. Kenellekään ei ole kiire mihinkään, eivätkä aikataulut ole niin tarkkoja. Suomalaisena järjestelmällisenä ja jämptinä ihmisenä tähän on ollut ehkä hieman vaikea tottua. Toisaalta olen oppinut rentoutumaan ja oppinut antamaan asioiden tapahtua myös omalla painollaan. Turhasta ei kannata murehtia, kaikki järjestyy.

Espanjalaiset. Ihmiset ovat yleensä avoimia, ystävällisiä ja auttavaisia. Siis kaikkea muuta kun sulkeutuneita suomalaisia. He ovat iloisia ja ylpeitä kulttuuristaan. Jos tapahtumia järjestetään, he osallistuvat. Kun hyvä musiikki soi, ihmiset tanssivat. Tästä tulisi meidän suomalaistenkin ottaa mallia!

Huono työllisyystilanne. Noin puolet nuorista on työttömiä. Luku on surullisen suuri. Monet suomalaiset yritykset ovat ulkoistaneet toimintansa tänne, joten suomalaista työvoimaa kuitenkin aina tarvitaan. Täällä olen oppinut oikein erityisesti arvostamaan hyvää työtilannettani Suomessa, sekä työharjoittelupaikkaani täällä päässä. Olkaa oikeasti kiitollisia työpaikoistanne ja tehkää kaikkenne ansaitaksenne ne. Kaikkialla tilanne ei ole yhtä hyvä kuin Suomessa.

Koirat. Koiria hylätään ja kohdellaan valitettavan huonosti. Onneksi on ihmisiä, jotka koiria sitten pelastavat ja antavat niille hyvän elämän. Kaupungilla kun kuljet rakkaan koirasi kanssa, ihmiset eivät välttämättä tule silittämään koiraasi niin kuin Suomessa, vaan pelokkaasti säpsähtävät ja kiertävät koirat kaukaa. Outoa.

Torakat. Jep.

Naiset - miehet. Espanjalaiset naiset ovat tyylikkäitä ja miehet eivätkä pelkää näyttää pitävänsä.

Kahvi. Maistuu yleensä palaneelle kuravedelle. :D Jos tilaat kahvin mustana, katsoo tarjoilija sinua hämmentyneenä ja kysyy oletko tosissasi. Täällä vain kerta kaikkiaan kuuluu hukuttaa kahvi sokeriin ja maitoon, jotta kitkeryys taittuu. Ainoa asia, jota minulla on Suomesta ikävä: Juhlamokka!

Kuumuus. Tämän vuoden heinäkuu oli historiallisesti kuumin koskaan. Noina aikoina täällä (varjossa +43C) jo aamulla hampaita pestessä tulee hiki. Treenin saat kun kävelet töihin. Salilla taas tuntuu kun olisit saunassa! Jos et omista ilmastointilaitetta, öisin on oltava 3 tuuletinta puhaltamassa, jotta ei tarvitse nukkua märissä lakanoissa. Vettä tulee juotua 5 litraa päivässä, eikä ole nälkä samalla tavalla. Toisaalta, en valita. (vertaa Suomi)

Ruoka. Valikoima on laaja ja ruoka edullista. Ulkona syödessä tarjolla on edullisesti kaikkea perinteisestä espanjalaisesta kotiruuasta gourmet -ruokiin. Kaupat vannovat tuoreen tavaran nimeen, joten pakasteita ei siis ole saatavilla samalla tavalla kuin Suomessa. Erittäin edullisia hedelmiä syö mieluusti rasvaisten herkkujen ja erikoisten makeisten sijaan.


Matkailu avartaa aina ja tämäkin paikka on nähtävä omin silmin! Jos siis et ole aikaisemmin täällä käynyt, suosittelen lämpimästi varailemaan lentoja. Aurinkorannikko odottaa sinua!

Jos haluat nähdä Fuengirolaa kuvina, löytää Instagramista Pinklinkin nimellä Pinklink_SL.



Aurinkoisin terveisin,

Henna Harala,
markkinointiharjoittelija





2 kommenttia:

  1. Olen eläkkeellä oleva puuseppä//yritäjä as.tilanne yms kiinnostaa.verotus,perustaminen..yms

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Verohallinnon sivuilta löytyy kattavasti tietoa verotuksesta suomalaisena Espanjassa ( https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Suomesta_ulkomaille/Elaketta_Suomesta_ulkomaille/Espanjaan_muuttava_elakelainen(10916) ).

      Myös Suomi-Espanja seuran sivuilta, http://www.suomiespanjaseura.fi/fi/index.php , löytyy kattavasti yleistietoa.

      Toivottavasti linkit ovat sinulle hyödyllisiä.

      Poista